عرض سلام و ادب دارم خدمت مخاطبین عزیز و آرزوی قبولی طاعات و عبادات
در طول تاریخ، «شناخت آینده»، یکی از موضوعات مهمی بوده که پیوسته ذهن عام و خاص را مشغول خود کرده است! چه آینده نزدیک و روزمره، و چه آینده دور و بعید! چه آینده فردی، و چه آینده جمعی یا ملی! در این بین، ادیان الهی پیوسته پیشتاز طرح بلندترین و وسیع ترین افق ها نسبت به آینده برای انسان بوده اند! و مکاتب ساخت بشر نیز، عمدتا پیشتاز کوتاه ترین و محدودترین افق برای آینده انسان! در مجموع، شناخت آینده، یکی از جذاب ترین موضوعات روز بشر بوده و هست! این شناخت که امروز، زوایای مختلف پژوهشی تا تصاویر رسانه ای را به خود مشغول کرده است، نیازمند داشتن خط طرازی مشخص جهت سنجش و ارزش گذاری می باشد.
تلاش ما در این دوره از مباحث آن است که با 4 ویژگی «ساختار قرآنی»، «استدلال عقلانی»، «تطبیق میدانی» و «مخاطب جهانی» سخن گفته و خوشه هایی از 3 دوران مهدویت، آخرالزمان و این زمان برچینیم! امید که این مباحث، آغاز گام جدیدی در حوزه مباحث مهدوی تلقی گردد و مرضی امام عصر عج قرار گیرد.
ما در این 10 جلسه ای که گذشت، تلاش کردیم تا مطالعاتی را جهت شناخت آینده داشته باشیم. آینده ای که شاید از دید ما آینده بعید و دور تلقی شود، اما از نگاه خدای متعال، قریب و نزدیک تلقی شده است: «انهم یرونه بعیدا و نریه قریبا»! شناخت «سرزمین مهدوی»، شناخت حقایق نجات بخشی است که هم زاویه نگاه انسان را تغییر می دهد و هم امید را در انسان شکوفا می کند و انگیزه حرکت برای عبور از صحنه های سخت دنیا را دو صد چندان قرار می دهد!
آنچه در مباحث پیشین تقدیم شد بخش اندکی از نگرش قرآنی به «سرزمین مهدویت» بود که با استفاده از 20 آیه قرآن کریم و بر محور «حیات بخشی»، و البته در مقایسه «حیات الدنیا» با «حیات طیبه» در آن دوران سامان یافت! اگرچه این مباحث می تواند بر دیگر محورهای قرآنی همچون «خلافت»، «تمکن دینی»، «امنیت»، «رشد» و… با محوریت کثیری از آیات قرآن نیز توسعه یابد، اما محدودیت زمان و لزوم سرعت جهت رسیدن به مباحث این دوره از زمان، اجازه تمرکز بیشتر بر مباحث ارزشمند آن دوره را نمی دهد. در ادامه این مباحث در طی 10 جلسه، شناخت «آخرالزمان نهایی» را مدنظر قرار خواهیم داد و در طی 10 جلسه دیگر نیز، مباحث «این زمان با رویکرد مهدوی» را وجهه همت خواهیم ساخت، ان شاء الله.
اولین مجموعه قرآنی که در شناخت «آخرالزمان نهایی» مورد مطالعه قرار خواهیم داد، آیات شریفه 24 و 25 سوره یونس خواهد بود. در این 2 آیه، خداوند از 4 مقطع زمانی سخن می گوید؛ اولین مقطع، دوران «حیات دنیا» است و آخرین مقطع، سرزمین «سلام» و امن مهدوی! همان سرزمینی که در جلسات پیشین با عنوان سرزمین «حیات طیبه» مورد سخن قرار گرفت. به این آیات نگاهی بیندازیم:
««إِنَّما مَثَلُ الْحَياةِ الدُّنْيا كَماءٍ أَنْزَلْناهُ مِنَ السَّماءِ فَاخْتَلَطَ بِهِ نَباتُ اْلأَرْضِ مِمّا يَأْكُلُ النّاسُ وَ اْلأَنْعامُ حَتّى إِذا أَخَذَتِ اْلأَرْضُ زُخْرُفَها وَ ازَّيَّنَتْ وَ ظَنَّ أَهْلُها أَنَّهُمْ قادِرُونَ عَلَيْها أَتاها أَمْرُنا لَيْلاً أَوْ نَهارًا فَجَعَلْناها حَصيدًا كَأَنْ لَمْ تَغْنَ بِاْلأَمْسِ كَذلِكَ نُفَصِّلُ اْلآياتِ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ * وَ اللّهُ يَدْعُوا إِلى دارِ السَّلامِ وَ يَهْدي مَنْ يَشاءُ إِلى صِراطٍ مُسْتَقيمٍ»
در حقيقت، مَثَل زندگي دنيا بسان آبي است كه آن را از آسمان فرو ريختيم، پس گياه زمين ـ از آنچه مردم و دامها ميخورند ـ با آن درآميخت، تا آنگاه كه زمين پيرايه خود را برگرفت و آراسته گرديد و اهل آن پنداشتند كه آنان بر آن قدرت دارند، شبي يا روزي فرمان [ويراني] ما آمد و آن را چنان دِرَويده كرديم كه گويي ديروز وجود نداشته است. اين گونه نشانهها[ي خود] را براي مردمي كه انديشه ميكنند به روشني بيان ميكنيم. * و خدا [شما را] به سراي سلامت فرا ميخواند، و هر كه را بخواهد به راه راست هدايت ميكند.
با تامل در قرآن کریم در می یابیم که مفهوم «السلام»، همچون مفهوم «الحی»، از اسماء الهی بوده و در سیر نزول خود در عوالم وجود، مقطعی از زمان گسترده بشری را پوشش خواهد داد. چنانکه پیش از این گذشت، اسم «الحی» خداوند متعال، مقطعی را به عنوان «حیوه طیبه» محقق خواهد نمود. همچنین بر اساس آیه 127 سوره انعام و آیه 25 سوره یونس، اسم «السلام» خداوند نیز، سرزمینی به نام «دار السلام» را در آینده شکل خواهد داد: همان سرزمینی که خداوند، پس از طی دوره حیات معمول دنیا، بدان دعوت نموده است: «وَ اللّهُ يَدْعُوا إِلى دارِ السَّلامِ».
«دارالسلام» که همان سرزمین سلامت است، از هر جهت سلامتی و امنیت را در معرض بشر قرار خواهد داد؛ سلامت در جسم و جان، سلامت فرد و اجتماع، و سلامت در همه حوزه های زندگی! و «حیات دنیا» در آیات سوره یونس، در سیر رساندن انسان به «دار السلام»، با گذر از 2 مقطع پیچیده و حساس، بشریت را غربالگری و گزینش نموده و آماده ورود به «دارالسلام» می نماید: یکی مقطع «زخرف و زینت زمین»، و دیگری مقطع آمدن «امرالله» و شروع تحولات عظیم آخرالزمانی! ما در جلسه بعدی، تحولات عظیم آخرالزمانی را بر اساس آیه مزبور مورد سخن قرار می دهیم